Σύνδεση Χρήστη
 

ΤΡΩΚΤΙΚΑ

ΥΓΕΙΑ: Διάρροια και δερματολογικές παθήσεις, δύο βασικές απειλές της υγείας του κουνελιού!

Η σωστή φροντίδα του κουνελιού εξασφαλίζει και την καλή υγεία του. Παρατηρήστε σχολαστικά τη συμπεριφορά του και δράστε άμεσα αν διαπιστώστε δερματικές αλλοιώσεις ή διάρροια!
Συντάχθηκε την 23/09/2013 από Ταξιαρχούλα Λαδά.  Τροποποιήθηκε την 11/12/2013
Για να σφύζει από υγεία το αγαπημένο σας κουνέλι θα πρέπει καθημερινά να παρατηρείτε τη συμπεριφορά του για τυχόν αλλαγές που πιθανόν να αποτελούν συμπτώματα κάποια παθολογικής κατάστασης, όπως είναι η διάρροια και οι δερματοπάθειες που αν αφεθούν ενδέχεται να επιφέρουν δυσάρεστες επιπτώσεις. 

Διάρροια

Γενικά η διάρροια είναι μία παθολογική κατάσταση που εμφανίζεται συχνά στα κουνέλια και που μπορεί να οφείλεται σε διάφορες αιτίες με βασικότερη όμως τις αλλαγές στη διατροφή του. Πιο συγκεκριμένα η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φρούτων και λαχανικών μπορεί να προκαλέσουν γαστρεντερικές διαταραχές στο κουνέλι σας, ειδικά όταν αφορά την αυξημένη βρώση μαρουλιού. 

Μην ανησυχείτε όμως γιατί ευτυχώς αντιμετωπίζεται εύκολα εφόσον διαγνωστεί εγκαίρως. Τι κάνουμε; Αγοράζουμε χόρτο πολύ καλής ποιότητας και σταματάμε για κάποιο χρονικό διάστημα να του δίνουμε φρούτα και λαχανικά μέχρι να εξαλειφθεί η διάρροια. Του δίνουμε φρέσκο, καθαρό νερό και στην περίπτωση που δείχνει να μη θέλει να το πιει, του το παρέχουμε με απόλυτη προσοχή με τη βοήθεια μιας σύριγγας. Αν μετά την πάροδο 7 ημερών το κουνέλι εξακολουθεί να έχει διάρροια, πρέπει οπωσδήποτε να το πάμε στον κτηνίατρο.   Δερματοπάθειες

Αν παρατηρήσετε πως στο εσωτερικό των αυτιών του κουνελιού σας υπάρχει πηχτό υγρό ή αντίστοιχα στο εξωτερικό έχουν σχηματιστεί κρούστες, σημαίνει ότι πάσχει από ψώρα. Σε μία τέτοια περίπτωση μην καθυστερείτε καθόλου, απευθυνθείτε στον κτηνίατρο για τη χορήγηση της κατάλληλης θεραπείας. 

Οι μυκητιάσεις είναι επίσης ακόμη μία δερματολογική πάθηση από την οποία μπορεί να υποφέρει ένα κουνέλι με τα σημεία που έχουν προσβληθεί να εμφανίζουν τριχόπτωση. Ένα αντιβιοτικό θα μπορέσει να θεραπεύσει από την ενοχλητική αυτή κατάσταση το ζώο που και πάλι θα σας το συστήσει ο κτηνίατρος. Ποτέ μη λειτουργείτε από προσωπική πρωτοβουλία καθώς μία λάθος εκτίμηση μπορεί να κοστίσει τη ζωή του αγαπημένου σας κατοικίδιου.

Και η κοκκιδίωση εντάσσεται μέσα στις δερματολογικές παθήσεις από τις οποίες μπορεί να ταλαιπωρηθεί ένα κουνέλι κατά τη διάρκεια της ζωής του. Προκαλείται από μικροσκοπικούς οργανισμούς, τα λεγόμενα κοκκίδια, που ζουν είτε στο συκώτι είτε στα έντερα του ζώου. Από την κοκκιδίωση κατά βάση προσβάλλονται τα νεαρά κουνέλια, ηλικίας από 3 έως 5 μηνών, ιδίως μετά την κρίσιμη περίοδο του απογαλακτισμού τους. Χωρίς να θέλουμε να σας τρομάξουμε, η κοκκιδίωση αν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στο θάνατο. Θα την καταλάβετε αν το ζώο έχει συνεχώς διάρροια, που σε μία τέτοια περίπτωση, όπως προαναφέραμε, δεν θα πρέπει να του δίνετε φρούτα και λαχανικά. 

Τα ενήλικα κουνέλια δεν κινδυνεύουν να χάσουν τη ζωή τους ακόμη και στην περίπτωση που δεν παρατηρήσετε εγκαίρως τα συμπτώματα, για τα μικρά όμως κουνελάκια επειδή τα πράγματα είναι πιο σοβαρά, πρέπει να λειτουργήσετε άμεσα και να ενημερώσετε εγκαίρως τον κτηνίατρο που θα σας συμβουλέψει πώς θα διαχειριστείτε την κατάσταση. Μην αφήνετε ποτέ τίποτα στην τύχη του όσο αφορά την υγεία του κουνελιού σας, άλλωστε το έχουμε πει τόσες φορές, η πρόληψη σώζει ζωές!

Σχόλια μελών

comments powered by Disqus

Πρόσφατα άρθρα

1 2 3

Νέα     Μέλη     Συμβουλές Ειδικών     Κατοικίδιο & Παιδί     Ζωάκια Διασήμων     Συνεντεύξεις     Αγγελίες    

© 2014 KATOIKIDIO.GR | Links | Πληροφορίες